Red mijn vakantiefilm

maandag, 18 juli, 2016

Of je nu vakantie viert met een boek op je balkon, dobberend op de Vinkeveense plassen of wandelend door het Tsjechisch Reuzengebergte, de kans is reëel dat je indrukken van jouw avontuur wilt vastleggen om daar later nog eens naar terug te kijken. Om te voorkomen dat je na afloop dagen aan de slag moet met bewerken, of spijt krijgt van het missen van dat iconische plaatje, geef ik hier een paar simpele tips die je zullen helpen je eigen vakantiefilm in elkaar te sleutelen.

1. Bedenk wat voor filmpje je wilt maken
Als het je leuk lijkt om jouw vakantie vast te leggen op beeld, is het handig om van tevoren te bedenken hoe je dat wilt gaan doen. Maak een voorstelling in je hoofd van het eindresultaat. Wat zie je, en wat hoor je? Ga je voor een vlog, reportage, sfeerfilm met bijvoorbeeld veel natuur?

2. Vertel een verhaal
Wil je als een gemiddelde Japanner overal je camera rondslingeren en 200 uur film opnemen, of kies je ervoor om een verhaal te vertellen? Ga dan op zoek naar die plaatjes waar je later echt iets mee kunt in jouw video. Een verhaal heeft vele kenmerken. Het bevat een personage waar iets mee gebeurt. Speel met spanningselementen zoals de point-of-no-return. Maak de kijker nieuwsgierig naar de afloop. Hier valt veel over te zeggen, Google maar eens op ‘storytelling’.

3. Over camera’s en resolutie
Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke camera je kiest, als je maar weet wat je ermee aan het doen bent. Zo kun je heel veel moois maken met een telefoon, actioncam (GoPro), systeemcamera of spiegelreflexcamera. Veel recente apparatuur wat de afgelopen jaren op de markt kwam filmt minimaal HD (1080p) formaat, of hoger (4K). 4K is heel mooi, maar trekt wel een wissel op je geheugenkaart en bij het bewerken op je montage software. Voor het gebruiksgemak zal je waarschijnlijk veel blijer worden van filmen en bewerken in HD.

Vaak geldt dat bij mooi weer alle camera’s prima uit de verf komen, met name telefoons en actioncams zijn dan op hun best. Houd er bij felle zon wel rekening mee dat er meer risico is op overbelichte delen in je beeld. Een ND-filter kan dit voorkomen tijdens het filmen (zet deze in de schemering wel weer uit, anders wordt het wel heel sinister).

4. Houd je camera horizontaal
De meeste televisies die ik zie staan nog steeds allemaal horizontaal in de woonkamer. De zogenaamde landscape-oriëntatie. Probeer niet de fout te maken om je telefoon rechtop te houden, vaak krijg je daar spijt van als je met dat beeldmateriaal nog wat leuks wilt doen. Tenzij je ervoor kiest om alles verticaal te maken natuurlijk.

5. Kies standpunten
Als je ergens aan het filmen bent, probeer dan datzelfde object van een hele andere kant te filmen. Met zo’n tegenshot maak je iets veel spannender om naar te kijken. Het kan in de montage ook helpen als opvulling als je een sprong in de tijd wilt maken bijvoorbeeld.

6. Kies een kader
Heb je een zoomlens op jouw toestel? Wees dan zorgvuldig in het kadreren. Wissel eens af met een overzichtsshot, en een close-up. Zoals ik bij het vorige punt ook al noemde, wordt je video er veel mooier van als je een situatie van meer kanten en perspectieven kunt bekijken.

7. Doe iets aan stabilisatie of grip
Als je wilt voorkomen dat jouw strandvakantie overkomt als een ritje in de achtbaan, zorg dan voor wat hulpmiddelen om schokken te voorkomen. Een simpel fotostatief (daar heb je ook heel veel leuke kleine versies van 10-20 euro) maakt je al snel een pro. Oja, non-stop gebruik van de selfie-stick, vind ik niet echt een blijk van grootse creativiteit (maar kan natuurlijk wel een keuze zijn ;-) ).

8. Denk aan het geluid
Wat je vaak ziet is dat bij dit soort filmpjes een hip deuntje wordt gekozen, en daarover een sliert aan beelden wordt gelegd. Geluid uit de camera wordt dan maar uitgezet, want het blijkt vaak lastig daaruit een geheel te vormen. Door op voorhand hier keuzes in te maken, en soms juist wel het omgevingsgeluid goed vast te leggen, kan je dat uitstekend gebruiken in de montage. Wat is een zee zonder golfgeluid? Of een bos zonder vogels? Zorg er wel voor dat het geluid niet overstuurt bij het opnemen, en probeer te voorkomen dat wind in je microfoon slaat. Een systeemcamera of DSLR heeft vaak een externe microfoon ingang. Onder de 100 euro kan je al een prima microfoon aan jouw camera bevestigen met windstopper.

9. Zorg voor opslag
Als je van plan bent om je flink uit te leven met filmen tijdens je vakantie, houd er dan rekening mee dat je geheugenkaarten snel vol kunnen lopen. Neem dan genoeg grote kaartjes mee, of zet de beelden over op een harde schijf.

10. Maak het af
Til jouw vakantiefilmpje naar een hoger plan met adembenemende beelden. Maak een timelapse in een stad bijvoorbeeld (in het donker is dat helemaal fantastisch met alle lichten) of een slowmotion shot op je surfplank waarin een golf water voorbij kruipt. Het bevestigen van jouw camera op bijzondere standpunten doet ook wonderen, de actioncams met speciale bevestiging zijn hier uitermate geschikt voor.

Belangrijkste les is dat je erover na moet denken wat je aan het doen bent, en wat je ermee wilt gaan doen. Dan kan je vervolgens jouw creativiteit de vrije loop laten! Zo lang jouw beelden maar jouw bewuste keuzes zijn, ben ik al blij!

Ik hoop vooral dat je zult genieten van jouw welverdiende vakantie en dat je inspiratie op zult doen voor het komende jaar. Zelf vind ik het heerlijk om tijdens mijn vakantie niet voortdurend foto’s en filmpjes te maken, maar ook vooral te genieten van de natuur en de omgeving om mij heen. Ten slotte hoeft niet elke vogel die je ziet gedeeld te worden met de virtuele vriendenwereld, maar mag je ook wat geluksmomenten voor jezelf houden. En ja hoor, die echte mooie plaatjes leg ik ook gewoon vast ;-)

Eén van de filmmakers waar ik veel bewondering voor heb is Brandon Li. Hij maakt vaak op een relatief simpele manier verbluffende video’s, omdat hij weet wat hij doet. Lichte camera’s, weinig spullen om mee te slepen, maar prachtige resultaten. Neem maar eens een kijkje op zijn Vimeo pagina.

Tim de Klerk

Tim de Klerk

Maakt strategische communicatiemiddelen en vertelt verhalen van mensen, ondernemingen en organisaties, waarmee hun doelgroep in beweging komt.
Rijdt om voor een nieuwe aflevering van Homeland, een vers belegd broodje of een U2 concert.

(crossmediale) producties

Creatie van audiovisuele producties, online communicatie en offline uitingen.

van content tot campagnes

Inhaken in de communicatiemix door onderdelen te verzorgen, tot de realisatie van volledige campagnes.

strategie en advies

Doordachte marketing- en communicatiestrategie waarmee resultaten worden behaald.